Dyskusyjny Klub Książki Dla Dzieci na Walentynki

Posłuchaj treści w wersji czytanej.
Sounds under CC-BY-NC 3.0 ( http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/ ): Sky Loop (http://freesound.org/people/FoolBoyMedia/sounds/264295/ ) by FoolBoyMedia ( http://freesound.org/people/FoolBoyMedia )

Witajcie na kolejnym spotkaniu on-line naszego Dyskusyjnego Klubu Dla Dzieci. Luty to miesiąc szczególny – najkrótszy w kalendarzu, w tym roku wyjątkowo mroźny, ale także to miesiąc w którym obchodzimy Święto Zakochanych.

Z tej okazji zapraszam Was do przeczytania ksiażki „Tajemnica miłości” Martina Widmarka z serii „Biuro detektywistyczne Lassego i Mai”. W Valleby trwa festiwal miłości. Przez dwa dni właściciel sklepu jubilerskiego pan Karat będzie płacił pięć koron za każdy pocałunek lub uścisk – pieniądze będą przeznaczone na szczytny cel – dla biednych dzieci z całego świata. Na Rynku odbywa się konkurs tańca. Festiwal kończy się jednak w dziwnych okolicznościach – nagle gasną światła, pod zwycięzcami załamuje się podium, a wkrótce zebrane pieniądze znikają bez śladu…   Czy młodzi detektywi odkryją, kto za tym stoi? Jeśli jesteście ciekawi – zapraszam po książkę do biblioteki. Dostępne są również inne części cyklu.


Nie możemy spotkać się w bibliotece, mam więc dla Was tym razem zadanie, które możecie wykonać tylko w domu. Jest to pomysł na pyszny walentynkowy prezent – kruche ciasteczka maślane. Oto przepis:

Składniki:

0,5 kg mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
200 g masła
1 łyżka tłustej śmietany
3 jajka

Sposób wykonania:

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto można też wyrobić w robocie kuchennym lub stojącym mikserze. Ciasto wyrabia się dość ciężko – możecie poprosić o pomoc rodziców.

Do ciasta możecie dodać czerwony barwnik – wówczas będziecie mieć walentynkowe ciasteczka.

Po wyrobieniu powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Warto jednak pamiętać, żeby nie przesadzać z dosypywaniem mąki, jeśli da się jej za dużo upieczone ciasteczka będą twarde.

Ciasto wałkujemy na grubość od 3-5 mm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony : https://ciastkozercy.pl/kruche-ciasteczka-maslane/