Aleksandra Seghi „Słodkie pieczone kasztany”

Spotkanie Dyskusyjnego Klubu Książki – 26.09.2013 r. 

DKK

Po wakacyjno-urlopowej przerwie wznawiamy nasze spotkania w Dyskusyjnym Klubie Książki. Mimo iż mamy koniec września, to dzięki książce „Słodkie pieczone kasztany” jesteśmy w ciepłym klimacie Toskanii. Autorka, Aleksandra Seghi, jest Polką, absolwentką filologii włoskiej. Włochy zaczęła zwiedzać początkowo dzięki wycieczkom autokarowym, później uczestnicząc w kursach językowych. W końcu urzeczona Toskanią, jej niezapomnianymi krajobrazami i wspaniałym klimatem, zamieszkała z rodziną w niedużym miasteczku Pistoi. Z miłości do tego zakątka Italii powstała książka, która jest barwną opowieścią o codziennym toskańskim życiu. Ale przede wszystkim o kuchni tego rejonu, stąd podtytuł: Toskańskie opowieści ze smakiem. Nie jest to bynajmniej typowa książka kucharska, czy też przewodnik turystyczny, ale warto zabrać ją w podróż po Toskanii. Aleksandra Seghi opisuje małe miasteczka, które leżą poza utartymi szlakami turystów, a które warto odwiedzić. Dowiadujemy się o różnorakich festynach, targach, lokalnych świętach. A wszystko to dotyczy jedzenia.

Okazało się, że także uczestniczki naszego DKK zainteresowały się przepisami włoskiej kuchni, które autorka podaje w książce, i nawet niektóre wypróbowały, albo zamierzają wypróbować. Dodatkową zaletą tej książki są kolorowe zdjęcia. Te które ilustrują jedzenie powodują, że ślinka zaczyna cieknąć. Zachęcamy do lektury „Słodkich pieczonych kasztanów”. To wspaniała, ciepła opowieść o Toskanii i jej smakach, napisana przez osobę zakochaną w tym miejscu, co czyni jej relację szczerą i autentyczną.